miercuri, 26 ianuarie 2011

În Cetatea Medievală

   Sighişoara este un loc în care am poposit cam în fiecare an, în timp ce ne întorceam din peregrinările noastre transilvane spre plaiurile moldave, de acasă. Cocoţată sus pe deal, udată la poale de Târnava Mare, Sighişoara a fascinat de secole, fiind încă singura cetate medievală locuită din sud-estul Europei. Sighişoara mai este supranumită „Perla Târnavei” (fiind situată pe râul Tarnava Mare, afluent al Mureşului), sau „mărgăritar al Transilvaniei”.
  Aşezarea a fost întemeiată în 1191, fiind atestată documentar abia în 1280, sub numele de Castrum Sex. Un incediu puternic avea să distrugă Sighişoara în aprilie 1676. În şase ore, cam trei sferturi din oraş a căzut pradă focului. Majoritatea clădirilor au fost reconstruite în urmatorii doi ani, cu puţin ajutor din partea sibienilor.
    În 1999 Sighişoara a fost inclusă în patrimoniul cultural UNESCO.
   Cetatea a fost construită de saşi în secolul al XII-lea. Zidurile aveau aproape un kilometru, iar turnurile de apărare aparţineau breslelor de meşteşugari. Aşa au rămas până azi Turnul Frânghierilor, Tăbăcarilor, Croitorilor, Cositorarilor,Cizmarilor, Măcelarilor, Fierarilor, Giuvaergiilor.
Turnul Cizmarilor
Turnul Cojocarilor
Turnul Fierarilor
Turnul Măcelarilor
   Dar poate cel mai faimos turn, este Turnul cu Ceas, cel care apăra, de altfel şi Poarta Centrală a cetăţii. Cetatea era deosebit de bine fortificată fiind aparată de trei porţi. Prima poartă se află sub bolta de trecere de sub clădirea de azi a Casei de Cultură "Ciprian Porumbescu". Curtea de acces care duce spre a doua poartă, te copleşeşte prin maiestuozitatea turnului şi forma masivă a barbacanei. A doua poartă se închidea cu uşi masive de stejar, întărite cu drugi de fier, iar cea de a treia poartă era încastrata în zidul turnului şi se ridica pe scripeţi ca o ghilotină.  A doua intrare se află în paza Turnului Croitorilor, în latura opusă a cetăţii. Aceasta este singura cale de acces a maşinilor în cetate, fiind formată din două bolte care conţineau două porţi metalice, de asemenea ridicate cu ajutorul scripeţilor.
Turnul Croitorilor, poarta de acces a maşinilor
  Turnul cu Ceas este astfel un simbol al cetăţii cadranul său conţinând şapte figurine, simboluri ale fiecărei zi din săptămână. Acestea ies, pe rând, la miezul nopţilor, din turn. Legenda spune că globul de aur din vârf a fost pus acolo de un uriaş. Cine ajunge să-l atingă, îl va stăpâni. Până acum, numai aşa-zisul cocoş "de la meteo" a pus gheara pe el. Turnul cu Ceas este transformat în muzeu, putând fi vizitat anual de mii de turisti, priveliştea descoperită de sus fiind de-a dreptul fascinantă.
    Zilnic pe străzile cetăţii îl vei întâlni pe toboşarul cetăţii care anunţă mândru ce s-a mai întâmplat în cetate.
   Îmbrăcat în straie medievale, bate toba şi invită turiştii în cetate (în 55 de limbi) sau le reaminteşte localnicilor că au uitat să-şi plătească dările către primărie. Toboşarul cetăţii Sighişoarei, singurul din lume angajat de o primărie, n-are doar rol decorativ. El îi îndrumă pe turişti, le răspunde la întrebări şi le dă sfaturi: „Nu uitaţi, vorbele bune nu strică niciodată dinţii! Am zis!”. Pe cerşetori, despre care spune că „încalcă legea locului”, îi ameninţă cu camera de tortură. 
   De o mare însemnătate, cu o faimă tot atât de mare ca şi Turnul cu Ceas, este şi Şcoala din Deal, care încă mai funcţionează şi astăzi, elevii urcând la ore pe vestita Scară a Şcolarilor.
Scara Şcolarilor
Şcoala din Deal
Şcoala din Deal - ansamblu
 Alte obiective de vizitat mai pot fi Biserica Mânăstirii, Biserica Romano-Catolică, Casa cu Cerb şi  mai toate coridoarele şi străduţele lăturalnice ce te pot duce spre epoci cu aer medieval.
Biserica din Deal
Biserica Mânăstirii Dominicane
Biserica Romano-Catolică
Casa cu Cerb
   O mare parte a faimei Cetăţii a fost construită în jurul personajului „Dracula”. Casa „Vlad Dracul” e locul în care se presupune ca s-ar fi stabilit tatăl lui Vlad Ţepeş, principele Vlad Dracul, între anii 1431 şi 1435. Acesta ar fi înfiinţat în Sighişoara o monetărie. Legenda spune că însuşi Vlad Tepeş s-ar fi născut aici, dar acest lucru n-a putut fi dovedit încă istoric. Acum, Casa „Vlad Dracul” adăposteşte un restaurant medieval.
    Anual în Sighişoara se desfăşoară Festivalul Medieval, unde te poţi întoarce în timpul în care cavalerii îşi disputau în turniruri mâna frumoaselor domniţe de os domnesc, iar văjitoarea cea rea era arsă pe rug.
     Un alt festival, poate şi mai interesant decât Festivalul Medieval este Festivalul Proetnica, în care etniile conlocuitoare îşi prezintă pe scenă tradiţiile, cântecele şi portul propriu.
    În cetate întâlneşti la tot pasul artişti mai mult sau mai puţin amatori, pictori, graficieni, lucrători în piatră sau sticlă, tarabe cu numeroase lucruri artizanale, hand-made sau nu numai.
   Cosmopolitul şi arhaicul îşi găsesc deopotrivă loc în cetate. Mergeţi de o vizitaţi!

Un comentariu:

  1. buna, Cipri din Oradea
    Acuma 2 ani am fost cu sotia la sighisoara ne-am cazat in cetate la o pensiune, am platit intrarea in cetate cu masina 10 lei, seara am iesit sa mancat/bem ceva era intunetic bezna si la terasa eram doar eu cu sotia iar la un moment dat a venit un tigan si sa asezat la masa .M-am ridicat si i-am zis sa plece.Curentul cica sa rupt un cablu si nu dadea de el .M-am simtit cam aiurea cetate faina conditii cam proaste si scumpe doar pentru straini fraieri

    RăspundețiȘtergere