Moigrad este un sat din judeţul Sălaj, situat la 10 km de oraşul Zalău, așezat într-o mică depresiune.
Hotarul Moigradului este format din multe dealuri dintre care se remarcă Măgura (504 m), pe care se exploatează o carieră de piatră. Măgura Moigradului este o aşezare dacică din epoca dinainte de cucerirea romană şi imediat după cucerire. Au fost identificate aici elementele de fortificaţie ale aşezării, pe trei dintre laturile platoului. În interior au fost identificate locuinţe de suprafaţă, locuinţe semiadâncite, precum şi gropi anexe ale locuinţelor. S-a lămurit, în parte, problema aşa ziselor "gropi rituale" de tip Moigrad. A ieşi la iveală un material dacic în cantitate mare şi foarte relevant, care permite acum o serie de precizări de natură cronologică, socială şi chiar etnică.
Hotarul Moigradului este format din multe dealuri dintre care se remarcă Măgura (504 m), pe care se exploatează o carieră de piatră. Măgura Moigradului este o aşezare dacică din epoca dinainte de cucerirea romană şi imediat după cucerire. Au fost identificate aici elementele de fortificaţie ale aşezării, pe trei dintre laturile platoului. În interior au fost identificate locuinţe de suprafaţă, locuinţe semiadâncite, precum şi gropi anexe ale locuinţelor. S-a lămurit, în parte, problema aşa ziselor "gropi rituale" de tip Moigrad. A ieşi la iveală un material dacic în cantitate mare şi foarte relevant, care permite acum o serie de precizări de natură cronologică, socială şi chiar etnică.
La Moigrad un obiectiv turistic important îl reprezintă Porolissum, castrul roman. Porolissum reprezintă unul dintre cele mai importante centre ale Daciei Romane. Castrul roman a fost construit în jurul anului 106 d.H., pe lângă aşezarea dacică de la care a preluat şi numele. În jurul acestuia s-a dezvoltat un sistem defensiv constând în valuri, ziduri, şanţuri de apărare şi o serie de castre mai mici. Porolissum a devenit şi un important centru administrativ, economic şi civil, iar aici se găsea atât populaţia dacică locală cât şi coloniştii romani. Datorită forţei sale militare, Porolissum a fost cheia de boltă a apărării Daciei de nord-vest. Probabil, a fost şi capitala Daciei Porolissensis. Porolissum a fost un puternic centru de răspândire a romanităţii, atât în provincie cât şi în afara ei.
Dar gata cu lecţia de istorie pe ziua de azi.
Tot ce vă mai pot spune despre Porolissum, este că astăzi acesta este unul dintre cele mai bine conservate, păstrate situri arheologice din România.
De cum intri în Moigrad zăreşti semnul care îţi arată că ai ajuns la castrul roman. Dar dacă nu reuşeşti să ajungi din prima, oamenii locului sunt mult mai mult decât binevoitori, explicându-ţi în amănunt cam pe unde anume trebuie să o iei. Noi am ajuns pe acolo într-o zi de duminică, de sărbătoare, şi singurul moigrădean pe care am îndrăznit a-l întreba: "Spre Porolissum?" a dat din cap ca da şi apoi ne-a explicat ceva, cu gesturi foarte amănunţite cum că trebuie să ajungem la un cimitir şi încă ceva legat de un borcan de poliţie. Mai multe nu am reţinut pentru că omul, foarte binevoitor de altfel, nu prea avea cuvintele la el. O fi fost de la palincă? Am râs de nu am mai putut şi am purces la drum.
La Porolissum ajungi cu maşina, plăteşti o taxă şi vizitezi. O lume de demult. Treci o vamă romană, vezi clădirile publice, bazinele cu apă, templul şi taberna, locuinţele de suprafaţă şi cu multă imaginaţie pătrunzi în amfiteatru. O lume de demult, uitată, poate. Strămoşii noştri au fost de acolo...daci şi romani. Au locuit acolo, au vieţuit împreună: ocupaţi şi ocupanţi, într-o uniune perfectă din care am ieşit noi, românii. N-ai cum să nu te gândeşti la lucrurile astea, odată ce ai păşit pe Porta Praetoria. Ce altă senzaţie să încerci când picioarele tale calcă pe drumul roman construit cu atâţia şi atâţia ani în urmă? Construit din piatră, pietriş de râu sau blocuri masive de piatră aşezate pe o fundaţie solidă, drumul roman a reprezentat, după cum bine ştim, unul din elementele de bază, de organizare ale Imperiului Roman.Porta Praetoria |
Porta Praetoria |
Drum roman |
Drum roman |
Amfiteatrul roman din Porolissum e foarte bine conservat. Aici se organizau, cu ocazia unor zile festive spectacole pentru distracţia populaţiei: lupte de gladiatori (munera), vânătoare de animale (venatio), acrobaţii, jocuri scentice mitologice sau chiar execuţii publice. Dreptul de a ţine spectacole era acordat unor aşezări importante, numai prin hotărârea senatului de la Roma. Aşa încât Porolissum era cu siguranţă o aşezare de prestigiu.
Amfitreatrul |
Amfiteatrul |
Spre seară am întâlni acolo tinerii din Moigrad care vin pentru un joc de cărţi şi un fotbal în aer liber. Nişte căluţi şi multe vaci, de prin partea locului pasc nestingherite pe pajiştea din jurul castrului roman. Un peisaj rustic liniştitor. Nu ştiu dacă e chiar ok, dar..suntem totuşi în România, iar locul merită văzut cu prisosinţă..
cladire sacră |
templul şi taberna |
Pe lîngă faptul că este un loc încărcat de istorie, se află şi într-un cadru natural foarte frumos. Pe noi ne-a prins asfinţitul în castru, iar Munţii Meseş şi depărtările celorlalţi Apuseni se văd superb dintre ruinele amfiteatrului.
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr, am cerut indicaţii unui nene ale cărui cuvinte nu le-am putut înţelege deşi părea că vorbeşte româneşte :)) De altfel am şi greşit puţin drumul la ieşirea din Zalău...
RăspundețiȘtergereIar cu borcanul de poliţie era vorba despre alt nene în Jibou, care, la fel de amabil, ne-a îndrumat să ajungem la Grădina Zmeilor. N-am văzut nici un borcan de poliţie, poate o fi fost unul mai mic, de vreo 400 ml :))
Şi mi-am mai amintt o chestie: n-am plătit biletul de intrare în incinta castrului, pentru că erau zilele oraşului Zalău, intrarea fiind liberă cu această ocazie. A fost in concediul în care am prins zilele a două oraşe în care am poposit: Zalău şi Rîmnicu Vîlcea...
RăspundețiȘtergereDin păcate, nu prea am timp în seara asta. M-am uitat pe câteva articole şi îmi place ce am găsit. Promit că revin. :) Călătoriile m-au fascinat dintotdeauna.
RăspundețiȘtergereAha, remik, deci nenea aburit era pe traseul cu Gradina Zmeilor? Apai nu mai tin minte ca am facut atitea vizite in citeva zile...Am imbatrinit si eu, dar noroc ca esti tu sa ma corectezi ca sa nu induc prea tare in eroare cititorii
RăspundețiȘtergere@carmen: păi nu e contra-timp :) abia am pornit blogul acesta, aşa că nu şterge nimeni articolele de aici ;)
RăspundețiȘtergere@alice: ei, nu era un amănunt esenţial, n-ar fi fost cititorii într-o foarte mare eroare :)) Dar pentru respectarea întru totul a faptului istoric... :))
RăspundețiȘtergerePorolissum, un castru roman, o adevarata baza militara pentru acele vremuri ce a gazduit mai multe legiuni. Unul din putinele locuri in care iti poti face o imagine si o perspectiva a ceea ce era odata. De multe ori, dai doar peste ruine lasate la voia intamplarii si care se degradeaza fara ca nimanui sa-i pese. Respectandu-ne trecutul, ne respectam pe noi. Imi place imbinarea facuta intre trecut si prezent, realizata prin fotografii (inclusiv fotografia cu REFECIT 1999)
RăspundețiȘtergereRalu, mă bucur că am strârnit un comentariu de la tine, o adevărată maestră în ale istoriei. Comentariile tale sunt pline de învăţăminte pentru un "profan" ca mine. Mulţumesc!
RăspundețiȘtergereSe cunoaşte că cineva se ocupă în ultima vreme de acest castru şi nu a fost lăsat chiar la voia destinului. Altfel nu am fi avut ocazia să intrăm pe sub Porta Praetoria cea frumos refăcută şi să ne simţim precum nişte soldaţi romani ce se întorc din satul aflat la exteriorul zidurilor şi care abia aşteaptă să intre repejor-repejor pentru că au rezervare la baia comună pentru un masaj cu ulei de măsline :))
RăspundețiȘtergerePoate o să ne povestească Alice şi cum am urcat dealul împădurit de pe malul Barcăului, aflat în apropierea satului Marca, în căutarea a ce-o mai fi rămas din ruinele cetăţii dacice. Şi cum am scormonit sub covorul de frunze după ceva semne de la vreun strămoş :)
RăspundețiȘtergereToate la timpul lor, Remik...urmează
RăspundețiȘtergereasa-i ca si Castrul romanilor e foarte tare,din Moigrad e tati si eu am poze dar nu le gasesc ,ar trebui sa le mai caut,imi place cum scri si imaginile sunt superbe,felicitari
RăspundețiȘtergereDoinitza, multumesc pentru apreciere si vizita. Din pacate nu am avut timpul suficient pentru a scrie cit mai multe pe blogul meu de calatorie, darpromit ca remediez acest lucru in cit mai scurt timp posibil.
RăspundețiȘtergereCastrul e foarte fain si zona e minunata. Abia astept sa mai ajungem iar prin Salaj.
Of topic:
RăspundețiȘtergereSărbători fericite,multă sănătate pace și lumină în suflet!
Sarbatori fericite, se-crte..multumesc ca ma citesti si ti-ai adus aminte si de mine...
RăspundețiȘtergerehttps://www.facebook.com/PorolissumMusicFest# :)
RăspundețiȘtergereA-şi avea o rugăminte cţtre voi, care aţi vizitat nu demult Porolissum. Îmi puteşi spune aproximativ, cât este biletul de intrare? aşi dori să organizez o excursie cu copii de la şcoală şi doresc să calculez cheltuielile cât mai bine înainte încă înainte de plecare. vă mulţumesc: Garda Izabella
RăspundețiȘtergerePai nu mai stiu, doamna. Insa daca sunteti din zona, sau chiar nu, puteti suna la primaria din Moigrad sau din salaj sa intrebati.
RăspundețiȘtergere3 lei e intrarea la moigrad,, amu in iunie 2014 am fost :D:D deci e lesne si pretu biletului.
RăspundețiȘtergereps: cine nu are bani de bilet, fac io cinste:D:D
Nu stiti exista vreun orar si tarif pentru a intra in Gradina Zmeilor ?
RăspundețiȘtergereAu trecut 5 ani de cand am fost noi acolo. Nu era nici program, nici tarif. E o rezervatia naturala accesibila oricui, oricand. Intre timp am auzit ca au amenajat si niste carari betonate, banci pentru odihna...
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergere